2009 októberében a Tóra Ünnepe a zsinagóga mellett a Sirály emeletein is megrendezésre kerül, a hagyománytisztelet, valamint Juhász András és Schönberger Ádám ötlete alapján. Különös alkalom az október tizedikei, ugyanis  egy vallási esemény ez alkalommal egy profán térbe kerül.

 

Mi is az a Szimchat Tórá? E napot a zsidó bölcsek azért nyilvánították a Tóra örömünnepének, mivel a Tóra egy éven át tartó felolvasása ezen a napon kezdődik és ezen a napon is fejeződik be. A Tóraolvasás folytonosságát, soha meg nem szűnését is jelképezi az ünnep.
Az összes Tóratekercset kiemelik ilyenkor a frigyszekrényből, és hétszer körüljárják velük a zsinagóga belső terét. Akit a Tóra befejezéséhez hívnak fel, a chátán Tóra (a Tóra vőlegénye); akit az újrakezdéshez, chátán berésít (a kezdés vőlegénye); akit a prófétai olvasmányhoz, chátán máftir (a befejező részt olvasó vőlegény) címet kapja.

 

 

 

Tánccal, zenével
A Hakafot, azaz a Tóra hagyomány szerinti körmenete a Sirály Pince részében, míg a Szertartás 20:00-kor kezdődően a Kávézóban zajlik majd.
Az új szemléletű tiszteletadás után a Hagesher ad koncertet. Az együttes Budapest hetedik és tizenharmadik kerülete közt húzódó tengely mentén alakult és leginkább annak népzenéjét dolgozza fel, a klezmer és a balkáni dallamok mellett, a reggae a hip hop és a funk elemeivel összegyúrva. Nu jewish "rock and roll", ezúttal akusztikus verzióban.

Polnauer Flóra- rap/ének, Lamm David - gitár/rap/ének, Schönberger Ádám - rap/ének, Kardos Dániel - gitár, Sóos Márton - bass/double bass, Somos Péter - dobok, Ülkei Dávid - szaxofon, Vázsonyi János - szakszofon.


A koncertbelépő 1000 Ft, amivel kiváltható a következő két hónapra a Marom Támogató Igazolvány (MTI). Az MTI a Marom rendezvényeire  ingyenes, vagy kedvezményes belépésre jogosít.


http://www.marom.hu/
http://www.myspace.com/hagesher
http://www.siraly.co.hu/
Sátoros ünnep, Tóra ünnepe

Tóra Ünnepe

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr221424430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása