20 PHM - HALO 02

2009.10.30. 10:15

Húsz éve én még alig éltem. Ahogy Trent Reznor is még csak úgy volt valahol a kisvárosi élet lassú körforgásában. Aztán elkezdett élni. Nagyon is. Ehhez azonban előtte az kellett, hogy stúdiót takarítson és este sutyiban megcsinálja élete első lemezét. Ami pontosan 20 évvel ezelőtt jelent meg és a címe Pretty Hate Machine.


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első dalok a Purest Feeling című bootleg albumon találhatóak, melyek később a PHM-re kerültek, kivéve a Purest Feeling és a Maybe Just Once című számokat.

A Nine Inch Nails első lemeze, a Pretty Hate Machine - vagy HALO 02 - korszakalkotó mű, ami nem csak néhány évig működött, hanem még ma is hivatkozási alap. Az utóbbi évek NIN-koncertjei szinte alig múltak el úgy, hogy ne lett volna a nyitószámok között a Terrible Lie, a Sin, valahol a közepe felé a Something I Can Never Have, amely letargiájából a legkülönbözőbb átvezetések után végül a Head Like a Hole gitárhangjaival ébred fel a közönség. 2009 nyarán, a budapesti búcsúkoncerten ez nagyjából ugyanígy be is bizonyosodott.



Klipek is készültek a számokhoz; olyanok, amiket még az MTV is bevállalt (Down in it, Head Like a Hole!) és olyan, amit inkább nem (Sin). Trent Reznor itt még iszonyú fiatal, a számok is még váratnak a kiforrás pillanatára, miközben már magukban hordozzák a korszakalkotás minden ilyenkor említeni szokásos jellemzőjét.

A lemez munkálataiban végül segített Richard Patrick is, aki egy ideig még búgatta a gitárokat, aztán megunta hogy Trent Reznor mellett nem sokat tehet hozzá a dalokhoz, távozott és megcsinálta a Filter zenekart. A kezdetektől közreműködött Chris Vrenna, aki még hosszú évekig a szerkesztésben segített és dobosként is a NIN-tagja volt, ma pedig a legelismertebb producerek egyikeként tartják számon. Danny Lohner és Robin Finck is - bár ők kicsivel később csatlakoztak - a kezdetektől fogva sokat tettek hozzá a NIN történetéhez.

Trent Reznor, bár az első lemeze rendbe tételénél is partnerekre talált, mégis már itt is azon elképzelése szerint dolgozott, amelyhez még ma is ragaszkodik; a komponálásnál és dalszövegírásnál ő az első számú alkotó. Ezért is köthető a Nine Inch Nails, mint zenekarnév, mint fogalom szinte egyedül Trent Reznor személyéhez.

A PHM megelőzte a Broken című lemezt, amely a NIN élettörténetének első számú fordulópontja. Mindaz, ami a Brokennel elindult, nem történhetett volna meg, ha Trent Reznor nem rakja össze előtte a Pretty Hate Machine-t.


Tracklist:

Head Like a Hole
Terrible Lie
Down in it
Sanctified
Something I Can Never Have
Kinda I Want To
Sin
That's What I Get
The Only Time
Ringfinger


 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr1001486035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása