Knife Party

2009.11.02. 14:11

Régen a dark-ok és a goth-ok, a múltkor meg az emo-k szomorkodtak és gondolkoztak az elmúláson. Nem kell persze egy szubkultúrához tartoznunk, hogy rossz hangulatba kerüljünk és olyan számokat hallgassunk, amelyek mintha megénekelnék kicsit sem vidám gondolatainkat. Találkozhatunk olyan számokkal, amelyek rendesen befordult érzéseket dolgoznak fel, mégsem lesz az első dolgunk a nagykés után kapni - legfeljebb ha utáljuk az előadót vagy már nagyon unjuk hogy már megint az a szám szól. A mostani összeállítás olyan számokat vonultat fel, amelyekben a "szerző" leginkább maga ellen fordul és rossz pillanatunkban azt kívánnánk magunknak mi is, amiről a dalban énekelnek, de mégis van bennük valami, ami segít bennünket újból összerakni, ha a szám végére már teljesen darabokra estünk volna.


A Perfect Circle - The Outsider
Egy ma már nem létező zenekar A Perfect Circle. Amolyan all star válogatott, mindig tehetséges és méltán híres zenészek játszottak benne (egy időben a későbbi fél NIN is). Az énekes Maynard James Keenan, a Tool éléről és a borospincék mélyéről. A hangja önmagában mindent visz, a neve önmagában garancia. Ebben a számban is megjelenik az önpusztítás, de itt inkább valaki másról van szó, akit nem akarnak úgy hagyni. Ez által ez a szám egy kicsit le is lóg a listáról, de nem gond, mert lehet vele magunkat kínozni. Ha másként nem, legalább akkor, ha már túl sok az APC-ből.
(A link alatt egy Jay Lenonál előadott verzió található. Kedvencem a pacsizás a végén.)

 

Nirvana - I Hate Myself And I Want To Die
Szedjük szét, aztán pakoljuk magunkat Heart Shaped Box-ba. Végül is bármelyik Nirvana szám segíthet néha abban, hogy úgy érezzük, újra tizenévesek vagy korai huszonédzserek vagyunk, akiknek Kurt Cobain jól megfogalmazta minden baját. Ha a dalszövegeket nem is véssük bele a füzetünkbe, legalább a szám alatt nagy egyetértésben lehetünk a bennünk ragadt középiskolással, hogy ezen a kib*s%ott világon nekünk van igazunk, még a Nirvana is megmondta.


Deftones -
Knife Party
Dal arról, hogy penge áll a csontodba, kivérzel, meghalsz. Közben persze a dobok és a vokál együtt meghozza a kedved ahhoz, hogy odacsapj az asztalra, felállj és le..ard minden gondodat. A szám közepén a világ egyik leghosszabb sikítás-effektje pedig utánozhatlan. Káosz, amiből ki kell futni és a dal végére ki is futunk és soha többé nincs kedvünk visszatérni oda.
A Deftones néhány éve a PeCsában már megmutatta nekünk, hogy igenis van bennük erő és élet, amikor Chino Moreno a kis emelvényéről kiabált és integetett nekünk. Az a koncert is felért egy kisebb tormentinggel - a tömeg száz fokban összezsúfolódva, előttem a legkeményebb térdzoknis, bőgatyás arcok. Kijöttem egyben, pedig az emberek legalább akkorát zúztak, mint a zenekar és ez a dal.
(Chi Cheng-nek ezúton is jobbulást kívánok!)



KMFDM - Anarchy
Shut me down
Knock me to the floor
Shoot me up
Fuck me like a whore

Mit fűzhetnék még ehhez hozzá? A KMFDM amúgy is zseniális zene, az anarchia meg néha minden ember vágya. Józan ésszel persze nem kérünk magunknak olyat, és nem tesszük másokkal azt, amik a dalszövegben vannak. Amikor jól esik ez a szám, akkor viszont valószínűleg kevésbé hallgatunk a józan eszünkre. Anarchia van, legalábbis addig, amíg az idő mindent meg nem old. Time's gonna wash away all pain. Nagyüzemi marcangolás, gyári hibás újjáépülés.


NIN - Eraser
Kiforrott, zseniális, tökéletes. Tudom, a Happiness in Slavery a legdurvább, legnyersebb és legbrutálisabb szám és klip az önkínzós témában, a legszomorúbb meg a Hurt, de legyen most az Eraser, ami megszólal a végén. A dal a maga szerkesztettségében, a felvezetéstől a kibontásig legalább annyira megrendítő és ijesztő, mint amikor a HIS-ben szétszedi a gép a performansz-művészt.
Az Eraser kifinomultan húzza meg az ívet a vágyakozás és a kérlelhetetlenség között. Egyszerre van mással és egyedül, egyszerre finom és kegyetlen, tisztességes és tisztességtelen, megnyerő és tiszteletlen más és önmaga iránt. A legnagyobb, magunban vívott belső csata, amit úgysem nyerhetünk meg.
need you
dream you
find you
taste you
fuck you
use you
scar you
break you
lose me
hate me
smash me
erase me

Legközelebb vidámabb összeállítás következik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr41493052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása