Negyedhat, negyedhét.

2009.11.28. 16:14

Végre történik valami Erzsébetvárosban és Terézvárosban. Több annál, mint amikor a kulturális főváros címkéjét húzzák az egyik kerületre, a másik kerület vezetője meg közéleti szereplővé válik egy politikai botrány miatt.
Akármilyen furcsán is hangzik, ez most mindegy. Végre történik valami, ami ennél tényleg érdemlegesebb, kulturálisabb és izgalmasabb.

Megmozdult a régi zsidónegyed, mégpedig civil kulturális téren. Eddig példátlan összefogás, sőt, ünnep is. Hogy miért? Mert a szervezők arra gondoltak, hogy egy városrész arculata, hangulata, élete nagyban függ attól, hogy azok, akik közösségi tereit üzemeltetik, hogyan is viszonyulnak a terület sajátosságaihoz, hagyományaihoz. a szórakozóhelyek, éttermek, zsinagógák, múzeumok, kiállítóterek, múzeumok és egyéb kulturális és közösségi terek mind hozzátesznek a negyed hangulatához és alakítják történetét is.
A Negyed6 Negyed7 Fesztivált, ezért is Hanuka 8 napján rendezik meg. Nem csupán a városrész zsidó történetére való utalásként, hanem az ünnep mindenki számára fontos jelentése miatt. Hanuka az összefogás és a fények ünnepe. A negyed több mint harminc hely közösségi tere.
Kisebb-nagyobb fényforrásként, a város történetében eddig példátlan méretű civil összefogásként összeáll, hogy önerőből egy közös kulturális fesztivált szervezzen. Erre hívják a negyed összes lakóját, látogatóját, vallási és kulturális hovatartozástól függetlenül, hogy együtt alakítsák a negyed további történetét.

A nyolc nap alatt a kedves látogatók megfordulhatnak várostörténeti túrán, részt vehetnek előadásokon és beszélgetéseken. Részesei lehetnek színházi, performansz és koncertélményeknek, de gyermekprogramok és kiállítások is várják az érdeklődőket.

Nálam többet mond a hivatalos weboldal:
http://www.negyed6negyed7.com/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr621558875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása