Sokat olvastam arról, hogy készül az új Slash lemez, pontosabban Slash első, teljesen önálló lemeze. Attól féltem, hogy "elszántánásodik", bár megnyugtatott a gondolat, hogy a lemezen Josh Freese is dobol, Izzy Stradlin is gitározik és énekel például Lemmy, Ian Astbury, Ozzy Osborne. Az már mondjuk nagy értetlenség számomra, hogy a PussyCat-es Nicole S. és Fergie mit keres a lemezen, de ezzel még nem ért véget a kérdőjelek és a rácsodálkozások sora. Végül meggyőzhetem magam azzal, hogy Fergie egy csomó lemezen szerepel, sokan bírják őt a saját műfajától eltérő zenét játszó zenészek közül is, ezért lehet, hogy talán többet tud annál vagy több, mint amennyi eljut belőle hozzánk, vagy legalábbis hozzám. Mindegy, nem szeretnék Fergie-vel többet foglalkozni, igazából a lemezen sem nagyon erőltetem azt a dalt, amit ő énekel, a Beautiful Dangeroust (he? igen... ráadásul a Paradise City-t is elnyomja). Slash lemezének eladhatóságát valószínűleg növeli, mert biztos kezekkel kimért dalról van szó, a poprock-ba belefér, az MTV/VIVA közönségének valószínüleg bejön majd a dolog. Ám nem ez az egyetlen dal a lemezen, mely megnyitja a kapukat a legtöbb piaci szegmens legszélesebb közönség előtt.

Gondoltam, hogy nemsoká le lehet húzni az egész lemezt, s ez hamarabb meg is történt, mint vártam. Van egy csomó szám és bónusz dalok, amiből megint nem lehetett Fergie-t kihagyni. Vagy bejött Slash-nek, vagy az asszonynak vagy tényleg tud valamit, amihez még nem érek fel... Az eladhatóságot növeli A célközönség köre kiterjed a Maroon 5 , az Avenged Sevenfold és a Wolfmother  énekesének szereplése révén a fiatalok és az új metál hangzást kedvelők felé. A nyersebb és a klasszikus rockzenét kedvelők és a Guns rajongók számára marad a többi szám.

Mint például az első szám, amit rögtön leszedtem, amint megtudtam, hogy már áramlik a hálózaton - a Ghost, amit azóra várok, mióta olvastam, hogy Izzy gitározik benne, Ian "Cult" Astbury énekli és Josh Freese dobol benne. Nagyon furcsa volt, mintha Peter Murphy-t a Velvet Revolverbe rakták volna, némi (elnézést) U2 utánérzettel... Egyébként jó szám, a napom jól indult, miután meghallgattam. Nem túl bonyolult, de nem is akar az lenni, egyszerűen összejöttek zenélni azok, akik tudnak is, és összehoztak egy laza RnR számot.

 

Azon gondolkodtam, lesz-e "szántánásodás", vagy Chris Cornell-es extrém-popularizálódás, amikor pont Chris Cornell kezdett énekelni. Megnyugtató, ebben a dalban nem diszkó-alapokra énekel, sőt, a Guns and Roses kedvelői még Estrange-melódiákat is felfedezhetnek.

A lemez színes lett, összességében kellemesen szól a háttérben, egy-két Slash-es, blues-os vagy igazán rock-os témára fel lehet kapni a fejet, néha még meg is lehet rázni. Iggy Pop elhelyezte hallhatatlanságának egy darabkáját itt is, a Doctor Alibi a whiskey-tesó Lemmyvel szuper, a Watch this is, amiben meg Dave Grohl és Duff is szerepel.

Senki se várjon azért egy új Guns and Roses lemezt, mert Izzy Stradlin és Duff McCagan is együtt játszik Slash-sel. Slash a saját könyvében leírta, hogy annak ellenére, hogy a nyers rock-ot és a bluest kedveli igazán, nyitott sok zenei irány felé. Ez beigazolódott a lemezen, de jobban örültem volna, ha még több számban mutatja meg önmagát, mint a világ egyik legjobb gitárosa, nem pedig kvázi session-zenészként szerepelve az aktuális zenei márkanevek mellett, ráadásul a saját lemezén. Néhány számot kivéve a lejátszási listából egy igazán feszes lemez hallgatható, s az előzetes setlist-információk szerint izgalmas koncertek várhatóak.

Slash turnéra indul, lehet hogy Myles Kennedy lesz az énekese, aki két számot is énekel az albumon. Jó választás, és remélem, Izzy és Duff is csatlakozik majd jónéhány szám erejéig a fellépéseken. Nem, nem Gunst várok, csak egy kiváló együttműködés újbóli kiteljesedését.

 *****

 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr511892411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása