Jó régen megírtam már a beetető beharangozó posztot a norvég nyaralásomról. Most végre itt az első beszámoló.

 

 

 

 

Sandefjord - ritkán használok ilyen kifejezéseket, de Sandefjord egy olyan város Norvégiában, aminek egyből megérezhető sajátos kisugárzása. Többezer kilométerrel távol saját országomtól rögtön otthon éreztem magam - nem volt az az érzésem, hogy szép, barátságos kis város, de valahol máshol, mint ami megszokott, ahová csak nézelődni jöttem. Ebben a városban található egy, különösen a természettudományok iránt érdeklődők számára nevezetes és közkedvelt múzeum, teljes nevén Commander Christen Christensen's Whaling Museum vagy éppen a The Whaling Museum Sandefjord, azaz a Hvalfangstmuseet, vagy ahogy mi mondjuk, a Bálnavadász és Természettudományi Múzeum.

Ezt a múzeumot kettősséggel jellemezhetném. Egyfelől a maga sajátos, a természettudományi múzeumokra jellemző bartáságossággal járja körbe a mélytengeri és a sarki élet világát, másrészről nyers nyíltsággal dokumentálva tárja fel az izgalmas bálnavadászat és az ehhez kapcsolódó életforma kegyetlenebb, keményebb oldalát.Ez utóbbi témakör igen látványosan kerül bemutatásra. Valódi, bálnavadászaton használt fegyverek és egyéb zsákmányoló, illetve a bálna feldolgozására használt eszközök kerültek kiállításra. Bemutatásra került továbbá mindaz, ami a bálna és az ember számára nélkülözhetetlen volt az élethez - sajnos ez a bálnák testrészeinek a legaprólékosabb feldolgozását jelentette. A nyílt tengeri szelekben a vadászok számára a bálnákról, sőt, fókákról lenyúzott bőr jelentett védelmet, ám zsírjából is különböző származékokat nyertek ki, ám a szilak, csontok nemes asszonyok fűzőjévé és fésűjévé váltak.
A múzeum ezen termében demonstratív blokk mutatja be a bálnavadászat kegyetlenségeit, illetve mit, hol és hogyan tesznek ma az aktivisták a cetek vadászata ellen.

 

Számtalan megkapó, ma már archív fotó készült magukról a vadászokról is. Az arcok, a pillanat- és csoportképek erős hatással ábrázolják a bálnavadászat emberi oldalát. Legalábbis erős asszociativitással bírnak, s egyetlen felvétel egy egész élettörténetet indíthat útjára a látogatók fejében.


Elhagyva az életnagyságú vadászokat ábrázoló szobrok, a csodalátos aprólékossággal elkészített hajó-modellek és a fegyverek világát, egy másik teremben, egy hajó belsejében folytathatjuk utunkat. E teremben a sarkvidék és a mélytenger élővilága kerül bemutatásra. Pingvinek, fókák, rozmárok, jegesmedvék közt sétálhatunk, ám az emberi tekintet és döbbenet leginkább a hajó-terem egészén végigfutó, a plafonhoz függesztett bálna-modellre irányul. Méreteit semmihez sem tudom hasonlítani, egyszerűen felfoghatatlan, különösen annak tekintetében, hogy e bálna alá egy valódi bálna-koponyát helyeztek el, amelynek mérete önmagában szintén felfoghatatlanul nagy.


Láthatunk még egy narvál fejet is, utóbbi különlegessége csontszerű kinövésében rejlik. Ezen állat egészében és a többi cet-féle egy, a terem galéria részében található képkiállításon tekinthető meg, az élőlények jellegzetességeit tartalmazó információkkal együtt. További különlegesség egy olyan kiállítási anyag, mely a bálnák csontjából készült kisebb tárgyakat, szobrokat mutatja be, többek közt, hogyan lesz egy bálna egy csontjából faragott és festett fejszobor.

Egy kellemes és érdekes környezetben található, informatív, szórakoztató, ám mégis elgondolkodtató kiállítás tekinthető meg tehát a "Hvalfangstmuseet"-ban.

A kiállítás interaktív, videófilmes része az alagsorban található.
A múzeum pedagógiai foglalkozásoknak és tudományos eseményeknek, konferenciáknak is helyt ad.

 

http://www.hvalfangstmuseet.no/default.aspx?cat=4 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr152270414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása