WB 110115

2011.01.16. 23:46

WB 110115

Nem az a durva, hogy mi nem tudjuk, mi történt, hanem hogy azok sem tudták igazán, akik bent voltak. Ez az igazán félelmetes.

Részvétem és együttérzésem minden érintett számára.

Sajnálom, hogy sokan így nőttetek fel most, egyetlen éjszaka alatt. Találkozva az ember esendőségével és az elmúlással.

 

 

Amikor elmegyünk bármilyen buliba, hiába is sz.runk a világra, amikor belépünk az esemény helyszínére, a bizalmunkat adjuk a házigazdának – szervezőnek, üzemeltetőnek, mindegy ki az. Ha baj van, viszont már nem mindegy ki a felelős érte, a megelőzéséért vagy a kezeléséért.

 

Az első döbbenet után beindult az információáramlás, amely eddig korántsem teljes értékű. Sok a tény, amelyre jön egy ellentmondás, egy cáfolat, s belátható, hogy igen nehéz az érzelmeket is távol tartani egy ilyen esetben, hiányos és kusza információk birtokában pedig nehéz megítélni, hogy mi történt valójában. A dolgok jelenlegi állása szerint egy dolog biztos: egy szórakozóhelyen meghalt három lány, többen pedig megsérültek. Egyes állítások szerint pánik tört ki. Azért tört ki pánik, mert valakit megkéseltek. A tettesek származását már néhányan biztosan tudják. Mások szerint nem is volt késelés, hanem azért tört ki a pánik, mert a tömeg nem bírta el önmagát. Az egyén nem bírta el a tömeget. Vagy mindegyik tényező együtt okozta a bajt. Ennek kiderítése a hatóságok dolga, a médiának pedig az, hogy objektív, tényszerű tájékoztatást adjon a publikus fejleményekről, következményekről – amelyek egyesek szerint nem is lesznek.

 

Kérdés, nem kérdés

 

Azt hiszem azonban az nem kérdés, hogy mindannak, ami történt, nem lett volna szabad megtörténnie. Nem kell ehhez sok ész, inkább csak józan belátás és felelősségérzet, hogy észrevegyék akkor este: ez nem működhet olyan formában, mint ami kialakulni látszott, majd meg is történt.

 

Elég megnézni a képeket, hogy lássuk, jóval több ember volt bent annál, sőt, már a WB előtt, mint amekkora tömeget a helyszín képes befogadni. Az is csoda, hogy az épület maga nem szakadt le a terhelés alatt.

 

A célközönség alsó korhatára a 16 év, tehát kifejezetten kiskorúakat is beengedtek egy olyan helyre, amely bezárása idején bárként továbbra is működött. Nem megyek bele abba, hogy eladott-e bárki a buli idején alkoholt a 18 éven aluliaknak, de azt hiszem nem érdemes ezt a kérdést sem naivan megközelíteni. A droghasználat kérdését pedig meghagyom más fórumoknak, az ezzel kapcsolatos naivitást szintén.

 

Néhány dolog még szintén megütötte a figyelmem.

 

Kezdjük ott, hogy a képek tanúsága szerint is sokkal többen voltak a WB-ben és az épület előtt is (2000-4000 fő, infófüggő), mint amennyien lehettek volna. Az köztudott volt, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a Noise Night Life bulik, amelyeket már máshol is megtartottak.

 

„Eleinte a Dürer-kertben tartották a főleg elektróbulikat, külföldi fellépőkkel és magyar dídzsékkel. A szervező októberben még azzal dicsekedett, hogy 4-5 ezer fér be a Dürer-kertes bulikba. A Dürer-kert működtetője, Nagy Csaba az Indexnek azt mondta, hogy ennyi embert soha nem engedtek be. A Noise Night Life hamar kinőtte a helyet, rendszeresen óriási tömegek álltak az utcán, mert nem fértek be. Nagy Csaba szerint azért is szakítottak a szervező Kecskés Tamással, mert el akarták kerülni a tragédiát. A partikon ugyanakkor olyan arcok is felbukkantak, hogy miattuk is megkönnyebbülten vették tudomásul, amikor odébbállt a Noise Night Life.”

Ez az index cikkéből http://index.hu/bulvar/2011/01/16/tomegbulikkal_robbant_be_a_noise_night_life/ származik, s számomra inkább homályos, mintsem egyértelmű utalásokkal és információkkal van teli.

Valaki nyilván csúsztat: a 4-5 ezer fő FÉR BE nem azt jelenti, hogy annyian is voltak biztosan az adott helyen korábban is. Pláne ilyen mondatban, hogy „azzal dicsekedett”. Ez most tényleg komoly kijelentés egy ilyen kategóriájú ügyben?

Szóval: egyik szerint befér több ezer ember, a másik azt mondja, az egy dolog, de annyi ember ott nem volt. Aztán a buli kinövi a helyet, de akkor megint nem mindegy, hogy hány főt takar ez a kifejezés, hogy kinőtte magát, vagyis mennyi fővel számol a szervező, amihez tudnia kell megfelelő helyet találni?

 

A cikkben szerepel még egy mondatrész, az OLYAN ARCOK, amely megint nem egyértelmű, inkább homályos. Egyrészt adja a hangot a meg nem erősített hírekhez, a romák által elkövetett késeléshez, másrészt pedig ha oda akármilyen gáz arcok is jártak, akiket nem láttak szívesen a szervezők, miért engedték őket oda vagy mi történt ott, miről tudtak, ami nem volt rendben?

 

Szóval olyan ez, hogy valakik, akárkik, tudták, hogy valami nagy gáz lehet ebből az egész partiszervezésből, a sorozatból, mindegy most hogy ezt hogy hívjuk, de nem tudott vagy nem akart senki megálljt parancsolni ennek. Valamilyen hallgatólagos kiegyezés. Amolyan tudom, hogy baj lesz ebből, de remélem nem nálam, nem most, nem itt, nem ott stb.

 

Nem egyértelmű dologra utal a jegyek sorszáma sem, amely több tv-s híradásban is előjött, meg a fenti cikkben is: azt írják, hogy a szervezők közleménye szerint „a szombat esti bulira 2881 belépőt adtak el, az Index tudósítója találkozott olyan lánnyal, akinek 4933-as sorszám volt a karaszalagján.” Ez is többoldalú dolog: vagy valóban bent volt minimum 4933 szórakozó ember, vagy pedig belekerült egy ilyen sorszámú jegy a szórásba. Mégpedig például úgy, hogy vettek a szervezők többezer szalagot és összekeverték a szalagokat, így történhetett meg, hogy egy ilyen sorszámú jegy is kikerült a látogatók közé.

 

De miért is volt ott annyi ember, minimum 2881 fő (vagy 4933?), mikor 300 fő tartózkodhatott volna bent információk szerint? Egy olyan helyen, amelynek nem volt működési engedélye. Egy olyan helyen, amelyről egyébként talán senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen tragédia megtörténik. A WB nem ma kezdte. Számolhatott volna mindezzel, abból kiindulva, hány éve ad helyet különböző eseményeknek.

Enyém a hely, odaadom nektek, de ne hozz több embert, mint amennyi elfér. Ez nem egy házibuli, ahová ha megkérlek, hogy ne hozz +2 embert, de hozol, najó, mégis beengedlek. Itt valakinek megálljt kellett volna parancsolnia a tömegnek. S már megint a kellett volna szöveg... amivel nem hozunk vissza senkit az élők sorába.

 

Néhány éve olvastam egy tanulmányt arról, hogy nem jó a közönségterelés hazánkban. Hát, ez igaz. Rendezvényeken, Ferihegyen vannak még hiányosságok. Hogy engedhették meg maguknak a házigazdák, hogy az előzetes számítások szerint több ezres tömeg csak úgy ott álljon a téren? Aztán ők pedig mind bezsúfolódjanak egy erre alkalmatlan helyre? Egy kisközértbe sem engednek be, ha elfogy a kosár... itt pedig egy fővárosi szórakozóhelyről van szó. S lássuk be, egy partiról, egy (tömeg)rendezvényről, ami akkor is jár néhány kockázati tényezővel, ha akármennyire is szeretik egymást a résztvevők előbb-utóbb.

 

Állítólag...

... minden káosz a hírfolyamban egy Twitter hírekből indult ki. http://lvnte.posterous.com/a-nyugat-balkani-kozossegi-media-szereplese  Egy lány az oldalon röviden beszámolt arról, amit ő megélt. A cikk arra kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy nem kell mindent ész nélkül átvenni, ami a közösségi portálok hírfolyamában áramlik, pláne egy nagy hírportál kapjon észbe e tekintetben. Ez igaz, azonban az is, hogy az a lány azt posztolta, amit ő megélt, s egy éles helyzetben nem úgy cselekszünk, mint ahogy azt kívülállóként úgy gondoljuk, hogy megtennénk. Jelen esetben kész tény volt, hogy valami baj történt a szórakozóhelyen, ez már csak az épület előtt zajló eseményekből is kiderült. Az, hogy mi történt odabent, annak felfejtése a kivülállók számára egy belső információból kezdődött el. Ez pedig éppen olyan zavaros és kaotikus, mint ami odabent történt. Amelyről az egyes arcok a tévében másként nyilatkoztak, mivel mindenki másként élte meg a kérdőjelekkel teli káoszt. Az ő beszámolójuk igen fontos a hírfolyamban, objektív közvetítésük még fontosabb.

 

A tragédiával kapcsolatos reggeli információk végül a VI. kerületi jegyző asszonyhoz is eljutottak, a  Híradóból. Azóta remélhetőleg több mindent tud, erre utal a Szempontban folytatott beszélgetése is.

 

Közlemény mindenesetre már van a szervezőktől, lehet lájkolni a fészbúkon...

 

 

Hivatalos közlemény:

http://www.facebook.com/notes/noise-night-life/hivatalos-kozlemeny-20110116/170103213033758

 

 

Hírportálok folyamatosan figyelik a történéseket:

Origo.hu

Index.hu

Hvg.hu

Meg még egy csomó hírportál.

Közösségi média, vélemények: http://www.facebook.com/Szombatitragedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr232589199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása