A Nine Inch Nails összes eddigi, időrendben megjelent lemeze tükrözik Trent Reznor alkotói munkásságát, korszakait. Annál is inkább így van ez, hiszen a Nine Inch Nails maga Trent Reznor, a kezdetek óta. Noha a stúdiómunkálatok során gyakran segítették őt alkotótársak, illetve a turnék soránmindig más-más felállású kísérőzenekar támogatta, a NIN agya, szíve és motorja Trent Reznor.

A kezdetektől a jelenkorig csaknem 20 év telt el. Ez idő alatt Trent Reznor több oldalát megismerhettük, mint zene- és dalszerző, énekes. Szerepet vállalt David Lynch Lost Highway című filmjének zenei munkálataiban, illetve a Quake számítógépes játék hangjait és zenéjét is ő készítette el. Három évvel ezelőtt megjelent lemeze párhuzamos valóságjátékkal kísért promóciójának kitalálásában is aktívan részt vett, jelenleg pedig kiadóktól függetlenül teszi közzé mindenki számára ingyenesen letölthető, illetve fizikai változatban megvásárolható lemezeit.


A Nine Inch Nails eddigi története több nagyobb korszakra bontva kerül most bemutatásra.

 

 

A korai évek (1989-1991)


prettyhatemachineA Pretty Hate Machine (1989) (demóverziója a Purest Feeling című bootleg lemez) az első lemez, amely a kezdetekben megalapozta a NiN kultuszát. A rajta található számok ma is hivatkozási pontok, illetve a koncertek elmaradhatatlan részei. Ez a lemez az első bizonyítéka annak, hogy érdemes volt Reznornak a stúdió karbantartási munkái után esténként elkészítenie első zenei felvételeit.

Az analóg hangzást a Broken (1992) című lemez kezdte egyre nyersebbre cserélni. Az innen folytatódó utat ezután torzított gitárok, a turnékat ön- és hangszerpusztítás kíséri. Bár a Wish című klasszikus Grammy-díjat is nyert, a Broken lemezhez készült kisfilmek nem láthatóak a zenecsatornákon, a videómegosztókon pedig többnyire korhatáros hozzáféréssel tekinthetőek meg.

 

A Spirál csavarodni kezd (1994-1995)

the_downward_spiralThe Downward Spiral (1994) lemez felvételeinek körülményei, az album számai és az azt követő Self Destruction turné is emlékezetes pillanatokkal teli.

A TDS a Manson család által meggyilkolt Sharon Tate házában, a Trent Reznor által kiépített stúdióban készült. A lemezen található dalok az ön/pusztítás, az önuralomvesztés, a drogok és erőszak témája körül haladnak lefelé egy spirálban. Trent Reznor személyes benyomásai és tapasztalatai lemezeinek szerves részét képezi, ez az album azonban különösen érzékeny területeket karcolgat.

 

 

Törékeny és tevékeny (1999 – 2000)

 

the_fragileThe Fragile (1999) duplalemezes kiadványként a már megismert Nine Inch Nails mellett egy új irányt is mutatott. Letisztult, erősen hangszerelt, illetve akusztikus és instrumentális dalok adják meg az album ívét, Reznor hangjával vagy éppen anélkül. A lemezbemutató The Fragility Tour felvételei végül az And All That Could Have Been című dvd-n kerültek kiadásra – Rob Sheridan művészeti vezetésével –, kiegészítve a Still című akusztikus lemezzel.

 

 

With Teeth és Year Zero (2005-2007)

 

with_teeth[With_Teeth] (2005) lemez a felszámolt magánéleti válság és a torzított effektek mellett már több populárisabb hangból is táplálkozik. Ez a lemez a mai napig megosztja a közönséget. Számos kritika a NiN hanyatlását prognosztizálta.

Míg a zenekar turnézott, nagy meglepetésre megjelent a Year Zero (2007) sorlemez, melyet egy párhuzamos valóságjátékkal vezettek fel. Ez az album szintén nem hozott osztatlan sikert, noha a közzétett, szabadon remixelhető dalok sávjai az egyes track-ek kidolgozottságáról tanúskodnak.

2007-ben régi és új dalok is felsorakoztak azon a setlisten, amelyről a zenekar akkori felállásában a Sziget Fesztiválon játszott. A turné amerikai állomásain rögzített felvételei a Beside You In Time DVD-n láthatóak.

 

 

Ghosts I – IV

 

ghosts

 

Ghosts I – IV (2008) egy teljes mértékben újszerű lemez, mely, mint neve is mutatja, négy részből áll. Az első kilenc szám ingyenesen letölthető, míg a komplett kiadvány a weboldalon keresztül megrendelhető. Az egyes számok rövid, ének nélküli szerzemények, melyeket egy film kísérőzenéjéhez szoktak hasonlítani. Maga Trent Reznor meg is hirdette a The Ghosts Film Festivalt. Ennek keretében bárki készíthetett és feltölthetett saját videókat, a Ghosts zenei aláfestésével.

 

 

Fények az égbolton (2008 - )

 

the_slipA Nine Inch Nails legutóbbi lemezének címe The Slip (2008). A nagylemez teljes hosszában ingyenesen letölthető a zenekar weboldaláról.

Ez a kiadvány a Year Zero folytatása, habár felépítésében mégis más. Mindössze tíz számot tartalmaz, mégis egy teljes utazást ad a rock zene és az elektronika találkozási pontjaiban, a zaj és a csendesség hullámaiban.

 

 

Tér az újraértelmezés számára

 

remix

Trent Reznor nagy hangsúlyt fektet az egyes dalok illetve lemezek újraértelmezésére. Így született meg a Broken lemez Fixed lenyomata, a The Downward Spiral a Further Down The Spiral kiadványain csavarodik tovább, míg a The Fragile a Things Falling Apart-on értelmeződik át. A

Year Zero dalait a Y34R23R0R3M1X3D című lemezen hallhatjuk másképpen. Trent Reznor saját maga illetve más zenészek mellett teret ad a rajongók számára is a dalok újragondolásának. Ezért is jött létre a remix.nin.com portál, ahol elérhetőek a NIN-dalok sávokra bontva, illetve lehetőség nyílik az elkészített munkák feltöltésére és közzétételére is.

 

 

 

Rengeteg egyéb kezdeményezés köthető Trent Reznor nevéhez, melyek mindegyike megtalálható és elérhető a nin.com weboldalon keresztül.


A Nine Inch Nails 2009. július 24-én Budapesten ad koncertet, Wave Goodybe búcsúturnéjuk keretei között.

 

 

 

A Nine Inch Nails hivatalos weboldala:

http://nin.com

 

A NIN-turnék blogarchívuma:

http://ninblogs.wordpress.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr981229189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása