Pénteken érkeztem haza másfél hétig tartó norvégiai nyaralásomból. Talán furcsa a nyaralás szót használni, pedig tényleg: Norvégiában is van nyár és az emberek is nyaralnak. Épp most tart a három hetes nagy nyári szabadságok ideje. Az emberek nem dolgoznak, a szolgáltatók fél kapacitással működnek, most zajlik a nagy akciják ideje és mindenki élvezi a hajnaltól éjszakáig tartó napsütést. Szélben pedig vitorlát bontanak és bejárják a legkülönfélébb vizeket.

Az idő odakint teljesen másképp halad. Már hajnalban látható a napfelkelte, ami lilás-türkés színűre színezi az eget. A nap este tizenegyig fent van az égen, a kettő közt pedig végtelen dolgot lehet csinálni. A délelőtti órák nagyon gyorsan eltelnek, pedig 12-14 óra között olyan, mintha még mindig délelőtt tíz lenne, este 10-kor pedig mintha még csak fél kilenc lenne. 

Látnivaló és élmény bőven akad, még akkor is, ha csak egy közeli településre ugrasz át boltba. Az út már magában érdekes. Egy fél órás vagy egy órás autóút ott igazán nem sok, hogy átugorj egyik helyről a másikra. Az autóutak jó minőségűek, felesleges gyorsan hajtani, mert vagy a jogsidat veszik el, vagy a gatyádat gombolják le egy nagyobb pénzösszeggel. Így aztán rendes tempóban eljutsz A-ból B-be és közben nézheted a hegyeket, a fjordokat és a váratlanul felbukkanó nyílt tenger egy részletét. Közben óriásfenyők közt mész át, amik a sziklás hegyeken nőnek mindenhol, aztán gyakran bekerülsz a hegy gyomrába, párszáz, vagy akár másfél kilométeres alagutakba. Aztán megérkezel az adott helyre, ami önmagában jó dolog.

Az biztos: ami kék, az ott kék, ami zöld, az ott zöld, a tiszta levegőben minden hang és zaj teljesen más, a Nap teljesen máshogy színezi a tereket és a természetet, a szél másképp fúj át a fejeden. Minden felerősödik. Az emberek pedig nagyon kedvesek, így mondhatni, szinte semmi sem ront bele az összképbe. Egyből megszerethető, de hiába tökéletes, egy vagy fél nap pihenés mindenképp szükséges az érkezés - az első csodálatos döbbenet, kultúrsokk stb - után, mielőtt még többet látnál.

Mit, hol és hogyan láttam, az a héten a blogposztokból kiderül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://setlist.blog.hu/api/trackback/id/tr462176554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása